25 % af alle nyansatte stopper indenfor det første år. Det skyldes ofte, at man ikke føler sig inkluderet på arbejdspladsen og mangler følelsen af, at jobbet er meningsgivende. Det resulterer i mange dyre og tidskrævende genansættelser, som let kunne være undgået med en god og imødekommende start. Det er der heldigvis råd for.
Langt de fleste succesfulde onboardinghistorier bliver skabt, fordi den nærmeste leder sørger for nærværende deltagelse i den nyansattes hverdag og inddrager vedkommende i relevante sammenhænge. Derfor giver vi her ni tips til, hvordan du kan være tilstede i opstarten.
1) Vær løbende i kontakt via mail eller sms
Så snart ansættelseskontrakten er underskrevet, er der typisk en ret lang og meget stille periode inden første arbejdsdag. Et opkald, en mail eller LinkedIn-hilsen til medarbejderen, kan være en god måde at udfylde dette tomrum på, så han/hun føler sig ventet og velkommen i virksomheden. Måske kan det også være med til at mindske eventuelle usikkerheder og dermed gøre medarbejderen mere tryg i sit valg.
2) Forbered en go-to-buddy
At starte på et nyt job kan for mange indgyde lige dele spænding og nervøsitet. For at imødekomme dette, kan du matche den nye medarbejder med en ligestillet kollega, der giver en introduktion til såvel faglige som sociale miljøer.
Vedkommende bør være en, som stadig husker, hvordan det er at være ny og skulle manøvrere rundt på arbejdspladsen. Det bør desuden være en person, som den nye medarbejder føler sig tryg ved at spørge ind til om stor og småt i forhold til arbejdet.
3) Tjeklister, tjeklister, tjeklister
For en ny medarbejder betyder det meget, at man føler sig velkommen og eftertragtet. Og det er altså ikke tilfældet, hvis den første arbejdsdag byder på opsætning af computer og bestilling af nøglekort. Så vær tjekket med tjeklister:
4) Sørg for introduktion til kollegaer, team og nære interessenter
Sørg for at den nyansatte begynder at opbygge relationer allerede fra dag ét. Tag hurtigt den nye medarbejder med til møder med interessenter, og vær ekstra opmærksom på at inkludere medarbejderen over frokosten eller i forbindelse med andre kollegiale småting. Det er de små ting, der gør forskellen.
5) Dosér information over tid
Husk på, at din nye medarbejder er en fisk i nyt farvand, hvorfor det kan være overvældende med mange nye indtryk at forholde sig til. Det kan derfor være en god idé at dosere informationerne over tid for at sikre, at medarbejderen ikke mister overblikket og troen på, at han/hun kan løfte opgaven.
Hvis du overloader risikerer du desuden også, at vigtige detaljer forsvinder i mængden.
6) Bliv hurtigt konkret i uddelegeringen af opgaver
Sørg for, at din nye medarbejder hurtigt kommer i gang med nogle konkrete opgaver. Vi kender alle til følelsen af at være til gavn. Det kan være en kæmpe motivationsfaktor, som er med til at give den nye medarbejder en følelse af, at der er en mening med galskaben 😜
7) Stik en føler ud regelmæssigt
Husk at lave små ”check-ins” en gang om dagen den første måneds tid. De behøver ikke vare længere end par minutter og kan foregå helt uformelt over kaffemaskinen, eller hvor medarbejderen har sin base. Pointen her er at stikke en føler ud om medarbejderen føler sig tilpas i sin rolle, om han/hun har noget ”at rive i” og i det hele taget trives på arbejdet.
8) Byd på en varieret hverdag i den første periode
Sørg for, at den første periode byder på forskelligartede aktiviteter, der bidrager til at medarbejderen bliver gradvist mere fortrolig med kulturen og arbejdsgangen i organisationen: Velkomstaktiviteter, informationsaktiviteter, læringsaktiviteter, supportaktiviteter, netværksaktiviteter og output-aktiviteter.
Planlæg også gerne aktiviteter, som ligger udenfor medarbejderens arbejdsområde, men som giver indblik i processer, der er vigtige for forretningen.
9) Følg op over længere tid
Vi erfarer, at de fleste nyansatte er i tvivl om deres nye job i op til seks måneder efter første arbejdsdag. Forskning viser, at hver fjerde nyansatte i gennemsnit har forladt jobbet igen inden for det første år (Allied Workforce Mobility Service). Det er derfor vigtigt, at du bliver ved med at følge op og spørge ind til den nye medarbejders trivsel i løbet hele det første år.
Planlæg en række strukturerede 1-til-1-samtaler (eksempelvis efter en, tre og seks måneder), hvor du samler op på den nyansattes første tid i virksomheden ved at spørge ind til både opgaver og arbejdsgange, kultur og kollegaskab, rammer og regler. Det kan du eksempelvis gøre ved at følge vores dialogværktøj.
Sørg for, at der er en klar struktur, så medarbejderen hele tiden har en samtale at se frem imod – og husk at følge op på eventuelle aftaler mellem hver samtale.