Coverpics Art. Opsg
Tilbage til alle artikler.

Sådan håndterer du opsagte medarbejdere

Står du over for at skulle sige farvel til en eller flere medarbejdere? Som arbejdsgiver kan opsigelsen være en vanskelig proces at afvikle med et socialt ansvarligt aftryk. Det er der råd for. Med den rette outboarding skaber din virksomhed rammerne for, at dine opsagte medarbejdere kommer godt videre i deres arbejdsliv.

 

- Men hvorfor er det egentlig så vigtigt at sætte et ordentligt punktum? 

Afskedigelse af medarbejdere er uundgåeligt, når man driver en virksomhed i udvikling. Det gælder ikke kun i krise- og nedgangstider, som vi oplevede under Corona. Mange virksomheder tilpasser løbende deres medarbejdersammensætning til de behov og forventninger, der er i forhold til virksomhedens overordnede strategi, konkurrencesituation og økonomiske resultater.

Årsager til at skulle afskedige medarbejdere kan derfor være mange. Uanset hvilken grund du afskediger med, kan et udførligt outboardingforløb være det helt rette, så medarbejderen kan få den nødvendige succes på jobmarkedet – og måske tilmed bevare et godt minde om din virksomhed som arbejdsplads. Hvem ved – måske et ”godt farvel” kan blive til et godt ”på gensyn”.

En overset personaleproces
Op til hver tredje afskedigede medarbejder betegner afskedigelsen som meget uprofessionelt gennemført, og det er et problem både for virksomhed og medarbejder.

For den opsagte kan det være sværere at komme videre oven på en dårlig opsigelse end på en god, men de tilbageværende medarbejdere kan også blive negativt påvirkede af en dårlig opsigelse af deres kollega.

Outboarding er den proces, der er forbundet med at afskedige medarbejdere, og den bør derfor have lige så stor prioritet i din virksomheds personalefunktion som rekruttering og onboarding af nye medarbejdere.

Undersøgelser viser, at virksomheder, der hjælper deres medarbejdere godt videre, opfattes som mere professionelle, og at professionelle afskedigelser dels bringer de opsagte medarbejdere hurtigere i job igen og dels sikrer, at de tilbageværende medarbejderes motivation opretholdes.

Tag employer branding alvorligt
Dårlig employer branding er bad for business. Med sociale mediers indtog i vores liv og hverdag kan dårlig omtale brede sig med lynets hast og fuldstændigt ødelægge en forretning med en tilpas stor, online shitstorm. Med andre ord er employer branding noget, en virksomhed skal tage meget alvorligt.

Bliver opsigelsen grebet godt an, efterlader det ikke dårlige ringe i vandet omkring opsigelsen og den opsagte medarbejder. Den gode omtale kan styrke virksomhedens employer branding. At der bliver taget ordentligt hånd om opsigelser og skabt ”et godt farvel” viser med andre ord også noget om virksomhedens gode værdier og sociale kapital.

Svært ved et godt farvel?
Det er vanskeligt både at være den, der har opsagt medarbejdere, og samtidigt være den, der hjælper medarbejderne videre, fordi relationen er i opløsning. Her vil det ofte være mere holdbart at lade en uvildig samarbejdspartner hjælpe med et outboardingforløb.   

Kunne du tænke dig at høre mere om Temp-Teams outboardingforløb?

Så kontakt Marlene Nordenlund Larsen, HR Business Partner – Outboarding, på 63 12 53 44 eller mala@temp-team.dk

Del: