Tilbage til alle artikler.

Cv – hvad, hvorfor og hvordan

Cv er en forkortelse for curriculum vitae, som betyder levnedsbeskrivelse. I dag er cv et selvstændigt begreb, som dækker over en struktureret beskrivelse af dine kvalifikationer.

Dit cv skal du bruge, når du laver ansøgninger til opslåede stillinger, uopfordrede ansøgninger, registrering i databaser og til brug for udlevering til netværk.

Dit cv er personligt, og der findes i princippet ikke rigtigt eller forkert. Det vigtigste er, at det er overskueligt og indeholder de oplysninger, som modtageren har brug for at vide.

Derudover er det også en præsentation af dig, hvorfor det gerne må indeholde noget personligt – fx en kort profilbeskrivelse, lidt om dine fritidsinteresser og et vellignende foto.

Et cv kan lige som en ansøgning målrettes det job, du søger, fx ved at nedtone ikke relevante oplysninger for det pågældende job og omvendt lade relevante oplysninger få en mere fremtrædende rolle.

Du skal dog altid bevare kontinuiteten i tidligere jobs og aldrig udelade noget i den kronologiske rækkefølge af tidligere beskæftigelse – heller ikke, selv om du selv finder det irrelevant for det job, du søger.

Dit cv har til formål at give læseren et hurtigt, overskueligt billede af dig og dine kompetencer, så det er helt essentielt, at det er letlæseligt, overskueligt og relevant.

Der findes et hav af forskellige cv-skabeloner på nettet, og det er let at bruge disse skabeloner, som guider dig på vej, når du udfylder det. Vær dog opmærksom på, om det er fleksibelt at rette i, og hvordan skrifttype og layout matcher til din ansøgning og til de typer stillinger, du søger.

Vær også opmærksom på overskueligheden og læsevenligheden – ”smart” er ikke altid let at overskue og navigere i.

Du kan også benytte Canva, som er et gratis værktøj til grafiske løsninger, og som har faste cv-skabeloner til fri afbenyttelse. Canva er brugervenligt at betjene for de lidt it-kyndige. Pas på, overskueligheden ikke går tabt i de smarte grafiske løsninger.

Du kan også fint lave dit cv i et program, du kender, og eventuelt lade dig inspirere af noget, du finder på nettet. Fordelen ved at lave det selv er, at du kan lave det i samme skrifttype, som din ansøgning, og du kan let rette det til alt efter, hvilket job du søger.

Hvis du får andre til at hjælpe dig med at lave dit cv, så vær sikker på, at du selv kan redigere og rette til, så det matcher de job, du søger.

Hent cv guide her

Del: