Erfaring er alt – eller er det? | Temp-Team DK
Jobmyte, Erfaring3
Tilbage til alle artikler.

Erfaring er alt – eller er det?

En hyppig fejlantagelse blandt nyuddannede jobdebutanter

Erfaring er alt – eller er det? Rekrutteringsspecialist Kristian Kantsø giver råd og vejledning til, hvordan du som nyuddannet navigerer uden om en hyppig jobsøgningsmyte og retter blikket mod arbejdsmarkedet med de rette forventninger til, hvad der venter dig.

Hvordan man griber sin studietid an, er vidt forskellig fra person til person. Nogle vælger at gå all in på uddannelse, mens andre prioriterer at supplere SU’en med et fritidsjob af større eller mindre studierelevans.

Uanset hvordan du har valgt at tilrettelægge din studietid, er det dog svært at gardere sig mod den tvivl, der kan opstå, den dag du med uddannelsesbeviset i hånden står over for at skulle søge dit første ”rigtige” fuldtidsjob: ”Har jeg nu også erfaring nok?”

Og nej, måske ikke på stående fod. Men det bør bestemt ikke holde dig fra at søge jobbet!

Erfaring ikke altafgørende

Sandheden er nemlig, at mange virksomheder er mindst lige så interesserede i at vide, om der er et fundament for, at du kan vokse i jobbet – og om du overhovedet passer ind i teamet og den kultur, der praktiseres på arbejdspladsen.

I forhold til erfaring, er det selvfølgelig vigtigt, at du på sigt kan løfte den opgave, du ansættes til. Men spørger du Kristian Kantsø, der er Branch Manager og rekrutteringsspecialist hos Temp-Team, vil der altid være en oplæringsperiode, som både den erfarne og mindre erfarne kandidat skal igennem:

”Kun de færreste virksomheder forventer, at du som nyuddannet skal kunne alt i jobbeskrivelsen fra dag et. Det er klart, at du kan eskalere i et lidt hurtigere tempo, hvis du har den ekstra erfaring at trække på. Men i store træk snakker vi om, hvorvidt det tager måske 4 eller 6 måneder, før du er kørt i stilling – og når man kigger to år ud i fremtiden, er det jo ret beset ligegyldigt.”

Men uden erfaring, hvilke strenge har du så at spille på i ansøgningsprocessen?

Det giver Kristian Kantsø dig 4 gode bud på:

1. Gør dig relevant med det, du har

Det kan være nogle opgaver eller publiceringer, du har lavet i forbindelse med studiet, forklarer Kantsø. Det kan også være cases eller øvelser fra undervisningen, der afspejler virkelige arbejdssituationer, som du har fundet stor inspiration eller motivation i. Hvad end det er, så få sat det i spil:

”Virksomheder har brug for nogle byggesten at arbejde med. Så det handler om at få gjort dine studieaktiviteter til et erfaringsgrundlag, de kan se et potentiale i.”

Nogle virksomheder har mere talent at vælge imellem end andre – og ifølge Kantsø, kan dette have betydning for, hvor stor interessen er i en nyuddannet kandidat:

”Nogle virksomheder kører graduateprogrammer, som er stillinger, der er øremærket nyuddannede. Her er der en naturlig fælles forståelse for, at du som nyuddannet nok ikke har så meget erfaring at bryste dig af endnu. Til gengæld kan konkurrencen være hård, da der ofte er rift om pladserne.”

”Andre virksomheder kan have store talentpuljer at vælge fra og derfor være tilbøjelige til at gå efter en plug-and-play-kandidat – altså en, de tror, er rimelig selvkørende fra start,” forklarer Kantsø, men understreger, at dette ikke betyder, du bør give op på forhånd.

Som nyuddannet er du nemlig ikke rundet af bestemte (u)vaner og rutiner på samme måde, som den mere erfarne kandidat typisk kan være. Tag bestik af den situation og fremhæv i stedet din motivation, nysgerrighed og iver for at udvikle dig i rollen:

”Det er netop her, at du med dine studieaktiviteter, dit fritidsjob eller aktiviteter med anden relevans kan skabe den her identitet omkring dig selv: At det her faktisk er dét, du drømmer om. At du vil lige præcis i dén her retning og har potentialet til at udvikle dig hen imod en mindst lige så værdifuld medarbejder som den erfarne kandidat.”

2. Vær tidligt ude med ansøgningen

Uanset om du søger uopfordret eller til en annonceret stilling, anbefaler Kantsø, at du er fremme i skoene med at melde dit kandidatur – også selvom du måske endnu ikke er færdig med at skrive dit speciale eller afhandling.

Virksomheder kan nemlig sagtens være interesserede i en nyuddannet uden at være eksplicitte omkring det. Det er der formentlig flere af dine studiekammerater, der ved – så sørg for at byde dig til før dem, hvis du har mulighed for det.

”Det lyder måske lidt hårdt at skulle konkurrere med dine studiekammerater på den måde. Men det kan desværre være nødvendigt, hvis du gerne vil stå forrest i køen til drømmejobbet,” siger Kantsø og uddyber:

”Mange virksomheder indkalder løbende til samtaler. Så hvis du har mulighed for at lægge en passioneret og motiveret billet ind allerede 3-4 måneder før din allersidste eksamen, øger du chancen for at komme i betragtning den dag, du står med diplomet i hånden.”

Dog anbefaler han, at du ikke søger jobbet, før du for alvor kan se lyset for enden af tunnelen:

”Som specialeskrivende ligger du i rillen til at færdiggøre dit studie og har derfor den nødvendige gennemslagskraft til at kunne komme i betragtning hos virksomheden. Læg derfor ikke din ansøgning, før du er nået så langt.”

3. Vær ærlig og transparent

”Fake it till’ you make it” er et råd til ansøgningen eller jobsamtalen, du sikkert på et eller andet tidspunkt er blevet opfordret til at følge af en ven eller måske studiekammerat.

Ifølge Kristian Kantsø, får du dog hverken meget godt ud af at plastre din ansøgning til med tyndslidte klichéer eller løfter om guld og grønne skove, hvis det reelt set ikke er noget, du kan leve op til:

”De fleste virksomheder er ikke interesserede i at føle sig snydt eller ført bag lyset. Og det er jo gensidigt, fordi du er jo heller ikke interesseret i at finde ud af, at det her job var noget helt andet end det, du sagde ja til,” forklarer han og fortsætter:

”Der bliver alligevel lavet baggrundstjek på det, du skriver. Og du bliver bare hængt op på alle dine floskler til samtalen. Så vær transparent omkring, hvad du kan, og hvad du ikke kan."

Mere konkret foreslår Kristian, at du overvejer følgende spørgsmål, så du ærligt og redeligt kan få kommunikeret svarene på dem ud i din ansøgning eller til den senere jobsamtale:

✨Hvor skinner jeg?

Det er måske det vigtigste spørgsmål. Det er her, du skal give udtryk for dine ambitioner, motivationer og drømme, hvad enten disse er bakket op af konkret erfaring eller ej:

- Hvornår er du den bedste version af dig selv?
- I hvilke studiesammenhænge, samarbejdsroller eller arbejdssituationer brænder du ekstra stærkt igennem?

Sørg for at få det konkretiseret og kommunikeret ud på en måde, hvor du viser, hvordan det kan bidrage positivt til virksomheden.

⚙️Hvor er der rum til udvikling?

Som nævnt tidligere forventes der ikke, at du skal kunne det hele fra dag et. Men for at virksomheden kan tage dig i betragtning som deres nye medarbejder, er de i det mindste nødt til at se, at du har et potentiale til at kunne udvikle dig i rollen.

Måske kræver stillingen en arbejdsmetode eller betjening af et bestemt system, der enten er helt ny for dig, eller som du kun i meget begrænset omfang har erfaring med. Få kommunikeret det ud. Dog uden at undersælge dig selv, pointerer Kantsø.

Er du for eksempel lærenem og har generelt let ved at sætte dig ind i nye systemer eller teknologier, så lad det blive et argument for, hvorfor du på sigt nok skal kunne lære at besidde rollen, it-systemet eller arbejdsopgaven.

”Vær konkret og kom med eksempler, der understøtter dit udsagn – for næsten alle synes, at de selv er meget lærenemme.”

🚀Hvor er jeg allerede selvkørende?

Er der visse aspekter af stillingen, du allerede nu føler dig sikker på, du er i stand til at løfte, så hold dig endelig ikke tilbage med at få det sagt. Og hvad end det er, så husk på, at det ikke nødvendigvis behøver at være begrundet i en decideret erhvervserfaring, du har tilegnet dig fra en tidligere arbejdsplads.

Er du en autodidakt SoMe-haj, der søger job i en marketingafdeling, et omvandrende Excel-ark, der vil arbejde med statistisk analyse eller en sproglig stærk student fra amerikanske studier, der vil ind i en virksomhed med engelsk som koncernsprog, så læg fokus på det i dit cv og din ansøgning.

”Det kan også være, at du har skrevet et speciale eller en afhandling, der gør dig til en miniekspert inden for et område, der kan være relevant for virksomheden. Hvad end det er, så sørg for at få bragt dine evner og specialviden i spil. På den måde kan den udvikling, du igangsatte på studiet, fortsætte i rollen hos virksomheden.”

4. Fokusér på det, du synes, er spændende

På en kvalificereret måde, understreger Kantsø:

”Det er ikke nok blot at udtrykke interesse eller begejstring for et eller flere aspekter af jobbet. Man skal jo have argumenterne på plads for, hvorfor man synes, det er spændende – hvorfor det tænder en.”

Gør dig derfor grundige overvejelser om, hvad det er ved jobbet, du finder spændende og hvorfor – og få konkretiseret det i ansøgningen og cv’et. På den måde brænder din passion igennem.

”Der, hvor man synes, noget er spændende, er ofte også der, hvor man synes, det er sjovt. Og når man synes, noget er sjovt, så er sandsynligheden for, at man lykkes med det også større. Og når man lykkes, så trives man som regel også. Det er sådan en kædereaktion. Så vær ærlig – og lad være med at sætte dig selv dumt op.”

Kan du tilmed sætte dig i en position til samtalen, hvor du udviser, at du har sat dig grundigt ind i rollen og virksomheden, er du ekstra godt på vej, mener Kantsø:

”Hvis du kan aktivere et fagligt forum – for eksempel ved at belyse en faglig relevant udfordring eller undren, der er knyttet til rollen eller organisationen – er du godt stillet til samtalen. På den måde viser du, at du er forberedt og ikke mindst reflekteret over stillingen og virksomhedens problemstillinger. Det kan de fleste virksomheder rigtigt godt lide, at man er!”

Lad Temp-Team hjælpe dig

Temp-Team har 45 års erfaring med at rekruttere jobsøgende kandidater til virksomheder, der matcher på profilen.

Mangler du råd og vejledning til jobsøgningsprocessen, kan du læse vores generelle karriereråd eller give os et uforpligtende kald på 70 10 09 44. Vores dygtige rekrutteringskonsulenter sidder klar til hjælpe dig, hvad end det drejer sig om store eller små spørgsmål.

Du er også velkommen til at oprette dit cv i vores database, hvor vi dagligt matcher kandidatprofiler med virksomheder inden for et bredt felt af brancher og industrier.

Del: