Sådan får du det bedste ud af dine vikarer | Temp-Team DK
Team-møde
Tilbage til alle artikler.

Sådan får du det bedste ud af dine vikarer

Fem gode råd til at integrere vikarer i teams og maksimere deres potentiale.

Vikarer kan være en uvurderlig ressource for din virksomhed, hvis de integreres effektivt og får mulighed for at udfolde deres potentiale. Vi giver dig konkrete råd til, hvordan du skaber et inkluderende miljø, der styrker samarbejdet og sikrer, at dine vikarer bidrager positivt til virksomhedens succes.

Vikarer er mere end blot midlertidige løsninger – under de rette omstændigheder kan de være nøglen til at styrke din virksomhed og løfte teamets præstationer.

Mens nogle vikarer præsterer allerede fra dag ét, er andre mere uslebne og har brug for en hjælpende hånd til at finde sig godt til rette i teamet, så de trygt og sikkert kan udvikle sig i deres nye roller.

Det kræver, at din virksomhed har lagt en klar strategi for, hvordan I bedst favner jeres vikarpersonale som en vigtig og fastgroet del af holdet.

🤗Skab en inkluderende kultur fra dag ét

Som vikar kan man føle sig meget ny og endda lidt utilstrækkelig i forhold til de fastansatte kolleger i din virksomhed. Som arbejdsgiver er det dit ansvar at sørge for at få vikaren til at føle sig godt tilpas fra allerførste dag. Det gør du ved at have et veltilrettelagt onboardingforløb klar.

God onboarding sikrer, at dine vikarer hurtigt føler sig tilpas og ved, hvad der forventes af dem. Sørg for, at de får en grundig introduktion til virksomhedens værdier, retningslinjer og teamkultur og introducér dem til nøglepersoner og opgaver, så de fra dag ét kan begynde at arbejde selvstændigt.

Det er ikke kun afgørende for dine vikarers trivsel, men også for hvor produktive de er, at de får en god start og føler sig inkluderet. Ifølge et studie fra Oxford University er en glad medarbejder nemlig op til 13 procent mere produktiv end en utilfreds medarbejder.

👨‍🏫Hav en mentor eller buddy klar

Det kan være en god idé at tilknytte vikaren en mentor i opstartsfasen som led i at få vedkommende til at føle sig godt og hurtigt tilpas i teamet og arbejdsprocesserne. En mentor eller buddy fungerer som en støtteperson, vikaren kan læne sig op ad i forhold til at lære sin nye rolle og arbejdsplads at kende.

Udpeg derfor en erfaren medarbejder fra dit team, der vil fungere godt som sparrende dialogpartner for din vikar. Optimalt set er det en person, der kan hjælpe vikaren med at reflektere over sin egen praksis – både før, under og efter konkrete opgaver – og med at integrere virksomhedens processer og kultur i et tempo, hvor vikaren kan følge med.

Mentoren kan desuden være en betryggende wingman, der introducerer vikaren for nye kolleger, hvilket på sigt kan være en værdifuld investering i at styrke sammenholdet, relationerne og samarbejdet i teamet.

🎯Giv klare rollebeskrivelser og konkrete mål

Sørg for, at dine vikarer er godt briefede omkring deres roller og ansvar, og hvilken konkret indflydelse deres indsats kommer til at få for resten af teamet. Når de forstår præcis, hvad der forventes af dem,

og hvilket aftryk de med deres ansvarsområde er med til at sætte i virksomheden, kan de nemlig gå til opgaverne med større ejerskab og målrettethed.

Da ansvar og ejerskab ofte går hånd i hånd, kan det være en god idé at lade dine vikarer styre mindre projekter fra A til Z. Ved at give dem ansvaret for at følge en opgave helt til dørs gør du dem til proaktive aktører, der ser deres arbejde som en meningsfuld helhed frem for isolerede opgaver.

Samlet set er det med til at understøtte en kultur, hvor alle kan se deres egen indsats omsat til konkret værdi i det fælles større projekt, som teamet i sin helhed arbejder hen imod.

🗣️Giv løbende feedback

For at dine vikarer kan trives bedst muligt i teamet, er det vigtigt at skabe en fleksibel arbejdsramme, og her spiller din løbende feedback en central rolle. Feedback undervejs i arbejdsforløbet giver nemlig vikarerne mulighed for at justere og forbedre deres indsats, hvilket styrker både deres motivation og overordnede præstation i teamet.

En fleksibel tilgang hjælper vikarerne med at tilpasse sig omskiftelige krav og målsætninger i teamet. Det sikrer et gnidningsfrit og produktivt samarbejde, hvor både teamet og vikarerne trives.

Sørg derfor for at være i løbende dialog med vikaren om, hvorvidt dennes rolle og arbejdsopgaver er i tråd med det projekt, som teamet i øjeblikket arbejder med. Justér vikarens timer, rolle og arbejdsopgaver herefter og vær klar til at tilpasse yderligere undervejs i projektet.

🖇️Identificér og integrér spidskompetencer

De erfaringer og kompetencer, som dine vikarer har med sig fra tidligere jobs, kan tilføre teamet en ny vinkel eller ekspertise, som dine faste medarbejdere måske ikke besidder.

At udnytte vikarernes specialiseringer handler om at se dem som værdifulde ressourcer – ikke blot som midlertidige løsninger – og skabe en arbejdsplads, hvor deres unikke kompetencer kan blomstre og løfte det samlede resultat.

Få derfor hurtigt identificeret vikarernes stærke sider og gør dig tanker om, hvordan disse bedst kan integreres som nye aktiver, der kan løfte produktiviteten, synergien og samarbejdet i teamet.

Lad Temp-Team rådgive dig

Hos Temp-Team har vi 45 års erfaring med vikaransættelser og Try & Hire-forløb.

Vil du vide mere om, hvad vi kan gøre for dig og din virksomheds bemandingsbehov, er du velkommen til at give os et kald på 70 10 09 44 til en uforpligtende snak.

Sammen finder vi den løsning, der passer bedst til de udfordringer, din virksomhed står over for.

Del: