Omkring halvdelen af os vil i løbet af karrieren opleve at blive afskediget. For nogle er det blot et mindre bump på vejen, der dårligt forplanter sig i kroppen – for andre er det en følelsesmæssig rutsjetur, der kan så tvivl om egne evner og sende fremtidsudsigterne på deroute. Vi har spurgt Temp-Teams egen stresscoach, hvordan man bedst kommer videre efter en ufrivillig opsigelse.
Afskedigelse – fra arbejdsgiverens side måske blot et udtryk for, at den opsagte ikke passede ind i den økonomiske, arbejdsmæssige eller organisatoriske kontekst af den ene eller anden årsag. Men for den opsagte kan det føles som en diskvalificering af mere personlig karakter – hvilket desværre kan gå ud over både selvbillede og faglig stolthed med frustration, chok eller bekymring:
”Hvordan kunne det gå til? Hvorfor lige mig? Dur jeg overhovedet til noget? Hvad skal jeg så?”
I værste fald kan det medføre depression, stress og angst. Det er vigtigt at få bearbejdet det chok, som det kan være at modtage et opsigelsesbrev. Anne Thau, rekrutteringskonsulent i Temp-Team og uddannet stresscoach, fortæller, hvad man kan gøre for hurtigt at komme videre efter en opsigelse.
Tal med nogen
For nogle kan en afskedigelse føles som lidt af en livskrise, og det kan være hårdt at stå alene med. Så vær ikke bange for at række ud til en ven, en tidligere kollega, et familiemedlem eller måske en psykolog.
”Det er helt naturligt at reagere i krisetider. Vi gør det ofte forskelligt, nogle med vrede og følelsesudbrud – andre med stilhed og sorg. Du føler måske en inderlig trang til at kunne ’regne den ud’ og spørger dig selv, hvad du kunne have gjort anderledes for at undgå den situation, du nu er havnet i? Det er dog en tung og helt urimelig byrde at lægge på egne skuldre,” fortæller Anne Thau og understreger:
”Det kræver mod at bede andre om hjælp. Men der går intet af dig ved at række hånden ud. Tværtimod.”
Sved frustrationerne ud
For nogle er det ikke tilstrækkeligt at få delt sine bekymringer med andre. Det kan være, du er brændt inde med nogle frustrationer, som du har brug for bogstaveligt talt at få ud af kroppen.
”Det kan være en befrielse at få lov at svede frustrationerne ud. Men som de fleste nok ved, er motion også fantastisk til at få gang i endorfinerne og give godt humør. Om det er boksepuden, der skal have en tur, racercyklen, der skal luftes, eller noget helt tredje, kan være hip som hap,” fortæller Anne Thau.
Skab din egen optur
Når du har fået bearbejdet det mentale efterspil, fået talt situationen igennem og affundet dig med din nye virkelighed, så er det tid til at ’klappe dig selv på skulderen’.
”Gør det til en topprioritet at lave ting, som gør dig glad. Giv din selvtillid et boost ved at gøre ting, du ved, du er god til. Gør din ven en tjeneste, du ved, at vedkommende vil sætte stor pris på. Prøv at erindre alle de rosende ord, du i tidens løb har fået fra venner og kolleger. Mind dig selv om dine styrker og find troen på dig selv tilbage,” opfordrer Anne Thau.
Fornyet styrke i din jobsøgning
”Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det kan måske være svært at se i lyset af en fyring – men som rekrutteringskonsulent vil jeg vove den påstand, at du kan vende det til noget konstruktivt i din jobsøgning. De fleste lærer nemlig meget af sådan en professionel rutsjebanetur,” fortæller Anne Thau.
Selvindsigt er guld værd både for dig og den arbejdsgiver, du måtte sidde over for til jobsamtalen. Den gør, at du kan udvise indsigt i egne styrker og svagheder – hvad du har lært om dig selv som følge af at have fået sat tingene i perspektiv. Det giver dig et kvalificeret grundlag for at udtale dig om, hvad der fungerer for dig på en arbejdsplads, og hvad der ikke gør, hvad arbejdsgiveren kan forvente af dig som medarbejder, og hvad du forventer af dem som arbejdsgiver.
En ufrivillig pause i arbejdslivet skaber muligheder for nye valg i livet – selvom det ikke lige var det, du havde planlagt. Du har fået livserfaring, som gør dig stærkere og mere modstandsdygtig over for fremtidens udfordringer.