Guiden til den gode ansøgning – Temp-Team | Temp-Team DK
3

Den gode ansøgning

Her får du tips fra vores rekrutteringsspecialister.

Den gode ansøgning

Når du skal søge jobs, er det vigtigt at lære at skrive en god ansøgning. Det er ansøgningen, der sammen med dit cv i første omgang skaffer dig en jobsamtale. Men hvad indeholder sådan en ansøgning, og hvordan skal den skrives?

Tips til den gode ansøgning

Din ansøgning kan bygges op på mange forskellige måder - der er dog flere ting, der er vigtige at have med.

1. Start din ansøgning, så du bliver husket

Overskriften i din ansøgning skal ikke være navnet på stillingen, du søger. Udnyt muligheden for at præsentere dig selv på allerførste linje og skil dig ud. Det kan fx være en overskrift, der beskriver dig i forhold til jobbet og kort opsummerer din profil. Hav in mente, at arbejdsgiveren eller HR-medarbejderen ofte sidder med flere 100 ansøgninger, og det kan derfor være en god idé at skille dig ud.

2. Indledningen: Vis at du brænder for jobbet

I din indledning bør du starte med at skrive din motivation for at søge lige præcis dette job. Arbejdsgiveren er interesseret i at finde én, der brænder for jobbet - så lad endelig både dit drive og din motivation skinne igennem. Fortæl (indirekte eller direkte) hvorfor netop du skal have jobbet - og kom herefter ind på, hvordan du kvalificerer dig.

3. Kvalifikationer

Du skal relativt hurtigt komme ind på de relevante kvalifikationer og kompetencer, du har i forhold til jobbet. Det er her, du skal vise, at det er dig, virksomheden leder efter. Undgå dog at opremse dine kvalifikationer som en lang liste og sørg for den røde tråd mellem de kompetencer, du nævner - og den konkrete stilling. Det viser blandt andet, at du forstår, hvad der er vigtigt i den pågældende stilling. Gør du ikke det, er der en risiko for, at din ansøgning virker alt for generisk og derfor ikke giver et indtryk af, at du har brugt tid og kræfter på at skrive den. Du kan i samme omgang komme med eksempler på resultater, du har opnået inden for området - og den viden, du besidder.

4. Det personlige input

Du kan sagtens lade et par sætninger handle om, hvem du er som person, og hvad du står for. Men sørg for at knytte det til noget arbejdsrelevant - så du på den måde kan male et billede af, hvordan du er at arbejde sammen med som kollega og medarbejder.

5. Rund ansøgningen af med manér

Der er mange måder at runde sin ansøgning af på. Men den gode ansøgning sikrer, at arbejdsgiveren slet ikke kan lade være med at kalde dig til samtale. Husk på, at den sidste sætning er din sidste mulighed for at gøre indtryk på læseren. Du kan fx afslutte din ansøgning med: “Jeg håber på at møde jer til en samtale, hvor jeg kan høre meget mere om stillingen og uddybe, hvorfor jeg er et godt match til (virksomhedens navn)” Du kan også slå krølle på halen og fortælle om, hvordan du vil give dig i kast med arbejdet, hvis du får tilbudt jobbet - eller hvilke punkter, du vil fortælle mere om til selve jobsamtalen. Det vækker både nysgerrighed og viser, at du har masser af gå-på-mod.

Tjekliste til den gode ansøgning

Husk det vigtigste og skrot de værste fejl
Én ting er at have det indholdsmæssige på plads. Noget andet er formalia og finpudsning af dine formuleringer. Det kan være gavnligt at følge et par tommelfingerregler - og tydelige do's and dont's.

Vores tjekliste, så du husker det vigtigste og undgår de værste fejl:

  • Hold dig til maksimalt én sides ansøgning 
  • Husk at gøre ansøgningen letlæselig med linjeskift og afsnit
  • Hold dig fra generiske floskler som “Jeg er både god til at arbejde selvstændigt og i teams” og “Jeg trives med mange bolde i luften”
  • Ret korrektur på ansøgningen, så du undgår dumme slåfejl, der ser sjuskede ud 
  • Undgå lange sætninger og fyldord
Interview-om-job

Uopfordrede vs. opfordrede ansøgninger

Der er forskel på at skrive en ansøgning til en virksomhed, der har været ude og fortælle verden, at de leder efter nye medarbejdere og en virksomhed, der ikke har. Vil du kaste dig ud i de uopfordrede ansøgninger, skal du fatte dig i korthed. Skriv en relevant, men kort mail eller LinkedIn-besked til HR-chefen eller direktøren af virksomheden, hvor du kommer ind på:

  • Hvorfor du er interesseret i virksomheden
  • Hvad du kan bidrage med
  • Kort og godt om dig og din profil

I en uopfordret ansøgning er det særligt vigtigt at slå på, hvad du kan gøre for virksomheden - for at vække et behov og en forståelse af din værdi.

Afslut med at skrive, at du meget gerne vil mødes til en kop kaffe - og husk at vedhæfte dit cv og eventuelle andre relevante dokumenter.

Rekruttere