Fleksible arbejdsforhold – derfor bør I stadig bør fokusere på det | Temp-Team DK
Fleksibilitetsartikel 6
Tilbage til alle artikler.

Hjemmearbejde og fleksibilitet: Derfor bør din virksomhed (stadig) fokusere på det

Hvordan fleksible arbejdsformer kan forbedre dine ansattes trivsel og produktivitet

Muligheden for hjemmearbejde er stadig i høj kurs hos danske lønmodtagere. Selvom flere virksomheder tvivler på de produktive fordele ved den fleksible arbejdsform, viser undersøgelser, at den har en positiv indvirkning på både trivsel og fastholdelse, der i sidste ende kan smitte af på produktiviteten.

Som vikar- og rekrutteringsbureau taler vi dagligt med både virksomheder og kandidater om, hvad der skaber en attraktiv arbejdsplads – og her dukker fleksible arbejdsordninger op igen og igen.

I slutningen af 2024 bad vi over 600 lønmodtagere udpege op til syv ting, de fandt vigtige for en god arbejdsplads. Over halvdelen pegede på fleksible arbejdstider og mere end hver tredje på muligheden for hjemmearbejde. Derudover syntes lige under halvdelen af de adspurgte, at balancen mellem arbejde og fritid er vigtig.

Fleksible arbejdsformer og fokus på work-life balance er populære medarbejdergoder – men hvad betyder de egentlig for trivslen, produktiviteten og tiltrækningskraften i din virksomhed?

Virksomheder ser trivslen – men ikke nødvendigvis produktiviteten

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Industri i 2024 vurderede kun hver tiende af 231 adspurgte virksomheder, at hjemmearbejde i sig selv bidrog positivt til produktiviteten. Til gengæld så flere en gevinst, når det kom til arbejdsglæde. Mere end hver tredje virksomhed mente, at tilbuddet om at arbejde hjemmefra havde forbedret trivslen blandt deres medarbejdere.

Selvom de fleste virksomheder har svært ved at se en direkte sammenhæng mellem hjemmearbejde og øget produktivitet, er det en stor værdi i sig selv at have glade medarbejdere. Men det har også konkrete fordele for din virksomhed; ikke alene er det godt for renomméet og evnen til at lokke nye talenter til – det gør også, at de har lyst til at blive.

Trivsel og fastholdelse går hånd i hånd

Trivsel er ikke blot et spørgsmål om velvære – det er også et centralt redskab til at fastholde medarbejdere: jo gladere de er for at være, hvor de er, jo mindre tilbøjelige er de til at søge væk. Det viser en undersøgelse, som den digitale trivselsmåling GAIS (God Arbejdslyst Indeks Score) lavede i 2019.

Undersøgelsen, som er baseret på 4.500 besvarelser fra danske lønmodtagere, viste, at medarbejdere, som inden for det seneste halve år havde søgt væk fra deres job, scorede 16 procent lavere i ’arbejdslyst’ og 13 procent dårligere i ’resultater’ end dem, som derimod ønskede at blive i jobbet.

Når muligheden for hjemmearbejde giver gladere medarbejdere, der øger fastholdelsen og arbejdslysten samt evnen til at levere resultater, hvordan kan det så være, at virksomheder ikke ser sammenhæng mellem hjemmearbejde og produktivitet?

Produktivitet som sidegevinst

Virksomhedernes opfattelse af hjemmearbejde som upåvirkeligt for produktiviteten er ét perspektiv. Et andet lige så væsentligt perspektiv er, hvordan medarbejderne selv oplever effekten af at arbejde hjemme. Hertil bidrager en Jobindex-undersøgelse fra 2024 med et interessant input.

Ud af de 28.000 lønmodtagere i undersøgelsens spørgepanel mener 84 procent, at de arbejder mere effektivt hjemmefra end på arbejdet. Derudover mener 6 ud af 7 at kunne mærke, at hjemmearbejdsdage har en positiv effekt på, hvordan de præsterer på arbejdet den øvrige del af arbejdsugen.

Noget tyder altså på, at det ikke nødvendigvis er hjemmearbejde i sig selv, der gør folk mere produktive – det gør dem gladere. En arbejdsglæde, der – må man forstå på spørgepanelet – smitter af på deres arbejdsindsats resten af ugen.

Hjemmearbejde er stadig udbredt – men så småt på retræte

Selvom 88 procent af danske virksomheder stadig tilbød muligheden for hjemmearbejde i 2024, er det 6 procent færre end i 2022, hvor de sidste coronarestriktioner blev afskaffet. Dansk Industri understreger, at det endnu er for tidligt at konkludere, om denne tilbagegang er udtryk for en mere generel tendens, der vil fortsætte i de kommende år.

Hos Temp-Team tror vi på, at hjemmearbejde er kommet for at blive. At der har været et fald i 2024, ser vi som et tegn på, at hjemmearbejde ikke længere er en selvfølge for jobsøgere.

Vi anbefaler, at din virksomhed bevarer eller (gen)integrerer denne arbejdsform i det omfang, der giver mening for jeres forretning, og formidler det som et medarbejderløfte eller 'EVP' (Employee Value Proposition) for at tiltrække nye talenter. På den måde tager I bestik af udviklingen og positionerer jer som en virksomhed, der går op i jeres ansattes behov for fleksibilitet.

Et konkurrenceparameter – især for de højtuddannede

Selvom flere virksomheder langsomt er begyndt at tilbagetrække hjemmearbejdet som et tilbud, medarbejderne kan benytte sig af, er fleksible arbejdsformer stadig i høj kurs hos jobsøgerne.

Det viser både vores egen undersøgelse og Jobindex’ seneste jobindsigtsrapport, hvor 35 procent af 11.000 adspurgte ville afslå et ellers attraktivt jobtilbud, hvis der ikke var mulighed for hjemmearbejde eller fjernarbejde.

Tal fra Ballisagers kandidatanalyse for 2025 peger i samme retning. Her placerer 39 procent work-life balance og fleksible arbejdsforhold som vigtigste parameter, når de søger job – en markant stigning fra både 2019 og 2022. Og for knap halvdelen af de adspurgte lønmodtagere med mellemlang eller lang videregående uddannelse er fleksibilitet det allervigtigste. 

-

Der er derfor rigtig god grund til fortsat at sætte fokus på fleksible arbejdsforhold i 2025 – især hvis din virksomhed er på udkig efter nye, højtuddannede talenter.

Vil du vide mere om, hvordan din virksomhed kan opnå bemandingssucces, så læs med her. Du er også altid velkommen til at ringe til os på 70 10 09 44 for en uforpligtende samtale om jeres rekrutteringsbehov. 

Del: